Tak to jsem takhle jednou měla doma plonkový rozmarýn a v lednici našla půl balíčku sýra mimolette. Co s tím? Vzpomněla jsem si na rozmarýnové housky, co jsem viděla na blogu u Lucie. A když jsem pak při pletí té džungle, která se zove zahrádka, narazila na umně skrytou pažitku, byl to jasné: budou také sýrové kuličky z odpalovaného těsta z blogu Davida Lebovitze.
Oba recepty jsou skvělé v tom, že jsou relativně rychlé. U housek je sice potřeba čas na vykynutí, ale ten se dá využít třeba právě k přípravě nadýchaných sýrových kuliček. A navíc nejsou potřeba žádné speciální ingredience: do housek lze použít i sušený rozmarýn a kuličky budou mít příchuť podle toho, jaký sýr se nachází právě v lednici. Fantazii se meze nekladou, stačí experimentovat, míchat a ochutnávat.
Gougères
125 ml vody
40 g másla
čtvrt lžičky soli
špetka čerstve mletého pepře
70 g mouky
2 vejce
1-2 lžičky nadrobno nakrájené pažitky nebo čerstvého tymiánu
90g stouhaného sýra (mimolette, gruyère - sušší, starší typy)
Předehřejte troubu na 220° C
Připravte odpalované těsto: v kastrolku zahřejte vodu s máslem, solí, pepřem, dokud se máslo nerozpustí. Vspyte najednou mouku a míchejte, až se bude těsto odlepovat od stěn. Stáhněte z plamene a nechte dvě minuty odpočívat.
Pak po jednom vmíchejte rychle vejce - nenechte se odradit počáteční konzistencí, těsto se po chvíli spojí.
Přidejte dvě třetiny stouhaného sýra a pažitku/tymián.
Těstem naplňte cukrářský sáček se širokou zdobičkou (můžete použít i ozdobnou) a na plech nastříkejte malé kuličky zhruba velikosti cherry rajčat.
Posypte zbytkem sýra a pečte 10 minut, poté teplotu snižte na 190° C a dopékejte ještě dalších 20 minut (záleží na velikosti kuliček a typu trouby).
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Podávejte pokud možno teplé - kuličky je možné také ohřát.
Můžete vytvořit i kuličky větších rozměrů, po upečení je rozříznout a naplnit - vzniknou jakési slané větrníky.
Rozmarýnové housky
250 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
250 ml vlažné vody
1 balíček suchého droždí
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce rozmarýnu
1 lžička cukru
sůl
pepř
vejce na potření
Z mouky, droždí, cukru, oleje, rozmarýnu a vody vypracujte vláčné těsto, které nechte vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Těsto rozdělte na tolik částí, kolik budete chtít dělat housek. Housky spleťte ze tří, nebo čtyř pramenů (vyválejte dva prameny, uprostřed je přeložte, otočte všechny prameny dolů a dále pleťte jako spodní patro vánočky).
Nechte vykynout na plechu dalších 15 minut, potřete rozkvedlaným vejcem a poté pečte na 180° C přibližně 20 minut (záleží na velikosti housek a na typu trouby).
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Z uvedené dávky jsem udělala 16 housek, které byly menší než housky z obchodu. Dobu pečení jsem zkrátila asi o 4 minuty.
0 komentářů