Dnes rebarbora na jeden způsob, a přesto třikrát jinak.
Jako ozdoba šlehačkového syllabubu...
.. náplň do tartaletek...
... a poleva na cheesecake.
Rebarbora:
500 g rebarbory nakrájené na dvoucentrimetrové kousky
200 g cukru
6 lžic grenadiny
Rebarboru povařte s cukrem a grenadinou do změknutí (přibližně 10 minut).
Pokud vám bude připadat barva příliš mdlá, můžete rebarboru přibarvit červeným barvivem.
Grenadinu si vyrobte lehce doma: svařte stejný díl šťávy z granátového jablka (k dostání například v prodejnách zdravé výživy) a cukru.
Rebarboru můžete svařit i s červeným vínem.
Syllabub:
200 ml smetany ke šlehání
50 g cukru
šťáva z poloviny citronu či limetky
sklenka sherry, sladkého vína či jiného alkoholu
Všechny ingredience spolu vyšlehejte. Pěnou naplňte skleničky/misky a dejte na hodinu vychladit.
V Anglii se do syllabubu přidává sklenka sherry, ve Skotsku ho zase připravují s whisky. Já měla po ruce gin - v kombinaci s citrónovou šťávou vynikající!
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Rebarborové tartaletky:
Upravený recept od Tartelette
jakékoli koláčové těsto, např. níže uvedené těsto na korpus cheesecake
macerovaná rebarbora (viz výše)
3 vejce
200 g cukru
250 ml kysané smetany
půl lžičky mletého kardamomu
Příprava náplně: Vyšlehejte vejce s cukrem, přimíchejte kysanou smetanu a kardamom.
Formičky vyložte těstem. Mezi jednotlivé porce rozložte rovnoměrně rebarboru a zalijte ji náplní. Pečte na 180° C přibližně 30 minut.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Cheesecake
Korpus:
200 g polohrubé mouky
125 g másla
30 g hnědého cukru
1 vejce
Krém:
900 g krémového sýra
100 g cukru
3 vejce
60 g kysané smetany
vanilka
citronová kůra
Horní vrstva krému:
120 g kysané smetany
30 g cukru
vanilka
Jako ozdoba šlehačkového syllabubu...
.. náplň do tartaletek...
... a poleva na cheesecake.
Rebarbora:
500 g rebarbory nakrájené na dvoucentrimetrové kousky
200 g cukru
6 lžic grenadiny
Rebarboru povařte s cukrem a grenadinou do změknutí (přibližně 10 minut).
Pokud vám bude připadat barva příliš mdlá, můžete rebarboru přibarvit červeným barvivem.
Grenadinu si vyrobte lehce doma: svařte stejný díl šťávy z granátového jablka (k dostání například v prodejnách zdravé výživy) a cukru.
Rebarboru můžete svařit i s červeným vínem.
Syllabub:
200 ml smetany ke šlehání
50 g cukru
šťáva z poloviny citronu či limetky
sklenka sherry, sladkého vína či jiného alkoholu
Všechny ingredience spolu vyšlehejte. Pěnou naplňte skleničky/misky a dejte na hodinu vychladit.
V Anglii se do syllabubu přidává sklenka sherry, ve Skotsku ho zase připravují s whisky. Já měla po ruce gin - v kombinaci s citrónovou šťávou vynikající!
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Rebarborové tartaletky:
Upravený recept od Tartelette
jakékoli koláčové těsto, např. níže uvedené těsto na korpus cheesecake
macerovaná rebarbora (viz výše)
3 vejce
200 g cukru
250 ml kysané smetany
půl lžičky mletého kardamomu
Příprava náplně: Vyšlehejte vejce s cukrem, přimíchejte kysanou smetanu a kardamom.
Formičky vyložte těstem. Mezi jednotlivé porce rozložte rovnoměrně rebarboru a zalijte ji náplní. Pečte na 180° C přibližně 30 minut.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Cheesecake
Korpus:
200 g polohrubé mouky
125 g másla
30 g hnědého cukru
1 vejce
Krém:
900 g krémového sýra
100 g cukru
3 vejce
60 g kysané smetany
vanilka
citronová kůra
Horní vrstva krému:
120 g kysané smetany
30 g cukru
vanilka
Z ingrediencí na korupus vypracujte rychle těsto a vyložte jím formu (i po stranách). Dejte alespoň na půl hodiny do lednice.
Připravte krém: vyšlehete vejce s cukrem, vmíchejte krémový sýr, kysanou smetanu a vanilku s citronovou kůrou. Krém nalijte na korpus, několikrát formou poklepejte o pracovní desku, aby se z krému dostal vzduch, a dejte péct přibližně na hodinu na 170° C. (Pokud nechcete, aby byl povrch nahnědlý, pečte cheesecake ve vodní lázni.)
Zatímco se cheesecake peče, připravte si vrchní vrstvu krému smícháním kysané smetany, cukru a smetany. Jakmile je cheesecake upečený, polijte ho a dejte zapéct na dalších 10 minut.
Dort nechte vychladnout a dejte na další 4 hodiny, nejlépe ale přes noc, do lednice.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Rebarbora má svoje čaro, nie je o čom.
OdpovědětVymazat