Protože Šmudlovi bude cobydup půl roku, řekli jsme si, že je čas na nějaký ten dort. Ne ledajaký - dort přímo inspirovaný Šmudlou!
Výběr příchutí byl nasnadě:
čokoláda, protože Šmudla má čokoládovou barvu,
arašídy, protože Šmudlovy špinavé tlapičky voní právě po nich,
banán, protože když se Šmudla vyválí v posekané trávě, voní mu hlava jako nezralé banány,
a navrch vanilka, protože po ní voní zase Šmudlův protiklíšťový obojek.
Provedení bylo jednoduché: sušenkový základ, navrch tři vrstvy pěny. Recepty, které jsem už dřív jednotlivě dělala. Přesto došlo k nemilé komplikaci. Prostřední vrstva nezželírovala. Netuším proč, množství želatiny i postup byl ve všech třech případech stejný. Prostě něco mezi nebem a zemí. Následující fotka vznikla chvilku předtím, než se banány pod tíhou vanilky odporoučely směr talíř. Příště bude asi jistější udělat Šmudlův pohár...
Co na dort říkal Šmudla? Zájem projevil, to ano, my ale zůstali neoblomní a nedali mu ani kousek!
Sušenkový základ:
150 g polohrubé mouky
100 g másla
50 g (hnědého) cukru
2 lžíce kakaa
špetka soli
Všechny ingredience promněte v míse mezi prsty na drobenku, vysypte do formy na dort a udusejte. Pečte na 170° C přibližně 15 minut.
Poznámka: pochopitelně je možné udělat základ dortu z nadrcených sušenek smíchaných s máslem. Já ale tenhle postup víceméně nikdy nepraktikuju. Je to příliš logisticky náročné (je třeba dojít do obchodu pro sušenky a následně je rozdrtit), navíc mi přijde poněkud na hlavu do sušenek, které samy o sobě obsahují tuk, přidávat další nášup másla, aby se drobky spojily. Navíc stejně podezřívám Američany, kteří sušenky používají do korpusů běžně, že to dělají jen proto, že netuší, z čeho se sušenky dělají. Prostě jdou, koupí polotovar, přidají do toho něco svého (= máslo) a mají hned "homemade cake/pie/tart".
Arašídová pěna
120 g arašídového másla
250 g tvarohu
100 g cukru
200 ml smetany
3 plátky želatiny
Želatinu namočte na 10 minut ve 3 lžicích vody a poté zahřejte, dokud se nerozpustí. Arašídové máslo smíchejte s tvarohem a cukrem. Ušlehejte šlehačku. Polovinu šlehačky zamíchejte do směsi s arašídovým máslem, přilijte želatinu a nakonec přidejte zbytek šlehačky. Nalijte na korpus a dejte alespoň na hodinu vychladit.
Banánová pěna:
4 banány
50 g cukru (podle chuti...)
200 g smetany
3 plátky želatiny
Želatinu namočte na 10 minut ve 3 lžicích vody a poté zahřejte, dokud se nerozpustí. Banány rozmixujte s cukrem. Ušlehejte šlehačku. Polovinu šlehačky zamíchejte do banánů, přilijte želatinu a nakonec přidejte zbytek šlehačky. Nalijte na první vrstvu a dejte alespoň na hodinu vychladit.
Vanilková pěna:
4 žloutky
50 g cukru250 ml plnotučného mléka
1/2 vanilkového lusku
4 plátky želatiny v prášku (rozpuštěné ve 3 lžicích vody)
200 g smetany
Želatinu namočte na 10 minut ve 3 lžicích vody a poté zahřejte, dokud se nerozpustí. V míse vyšlehejte žloutky a cukr do běla. Mezitím v kastrolu svařte mléko s vanilkovým luskem. Pomalu za stálého míchání vlijte mléko do žloutků. Směs vraťte do kastrolu a na středním plameni míchejte do zhoustnutí. Přidejte želatinu. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Ušlehejte smetanu a vmíchejte do základu. Nalijte na druhou vrstvu a dejte alespoň na hodinu vychladit.
Mňam!
OdpovědětVymazatVypadá božsky :).
:-) Tvé recepty mě baví a v kombinaci se Šmudlou jsou (je) ouplně senzační.
OdpovědětVymazatTo je ale nespravedlnost, udělat Šmudlův dort a pak mu nic nedát :-)
OdpovědětVymazatAle určitě byl dobrý.
krasny :) a je dobre, ze smudla nedostal ani kousek. arasidy a cokolada jsou zaruceni psi zabijaci, pozor na to ;)
OdpovědětVymazatJakub: však právě proto nic z dortu nedostal - hlavně to o té čokoládě víme!
OdpovědětVymazat