Měsíc po přestěhování jsme mohli prohlásit všechny krabice za vybalené, a tak je čas na resty, které se nashromáždily.
Například mohu ukázat, co jsem napekla na Babí léto na Jiřáku, které bylo 12. května. (Ano, mé resty sahají opravdu hluboko do historie.) Nechtěla jsem tuto akci podcenit, jako prodejce nemám moc šancí courat po trhu a shánět něco k jídlu a hladovat se mi taky nechtělo. A protože jsem si krátce předtím koupila konečně jednu z kuchařek Yotama Ottolenghiho, vzala jsem recepty odtamtud.
Taštičky s batáty. Batáty jsem nikdy předtím nejedla, jen jsem je neustále viděla v Intersparu a říkala si, k čemu jsou asi tak dobré. Samozřejmě ve chvíli, když jsem je šla cíleně koupit, byla přepravka s nimi poloprázdná a vybrat nějaké schopnější kousky byl úkol nad úkoly.
Recept na taštičky sem dávat nebudu, už z fotky se dá vydedukovat, co do nich patří (to bílé je kozí sýr). Pokud odhlédnu od předvaření batátů a kupovaného listového těsta, je to rychlovka, která má zajímavou a dobrou chuť. Možná jen chutná trochu víc čerstvá a teplá (než ledová - pamatujete si na 12. května v Praze...? Den předtím bylo asi třicet stupňů, přes noc teploty spadly a my pak v sobotu prodávali v patnácti stupních...)
Upečené taštičky se potřou směsí olivového oleje s nasekanou petrželkou |
Quiche s lososem a špenátem a zbytky batátů - recept "co dům dal", jen těsto jsem dělala podle Ottolenghiho |
Levandulové muffiny, v originále minibábovičky. Ono je úplně jedno, do jaké formy se těsto nalije, když na to přijde, klidně by to mohl být levandulový dort. To důležité je tady využití levandule v kombinaci s medem. Velice povedené.
Na rozdíl od batátových taštiček sem recept dám, protože na internetu vesele koluje a asi se jen těžko dohledá, kdo ho jako první opsal z Ottolenghiho kuchařky.
Levandulové muffiny
225 g másla (plus máslo na vymazání formy)
115 g cukru krupice
115 g levandulové ho medu (nebo prostě medu)
3 vejce
245 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečení
0,5 lžičky sody
0,5 lžičky soli
0,5 lžičky mleté skořice
0,5 lžičky nasekané sušené levandule
110 g kysané smetany
Poleva:
20 ml citronové šťávy
2 lžičky medu
cca 100 g cukru moučky
Troubu předehřejte na 170° C. Vymažte formu na muffiny nebo bábovičky máslem.
Vyšlehejte máslo, cukr a med do pěny, přidejte po jednom vejce.
Vmíchejte mouku s práškem do pečiva a soudou, sůl a skořici. Nakonec přidejte levanduli.
Těstem vylijte formu a pečte 25-30 minut.
Po vytažení z trouby nechte muffiny ještě deset minut ve formě, poté je vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.
Poleva: v misce smíchejte citronovou šťávu a med, poté vmíchejte tolik cukru moučky, aby vznikla hustá poleva. Mašlovačkou nebo lžičkou polijte muffiny, polevu nechte klidně stékat po stranách. Ozdobte sušenou levandulí.
Smím doufat, že jsi zpátky v pravidelných intervalech, abych každé sobotní ráno nebyla zklamaná? Dodatečně vše nejlepší k svátku!! Ma
OdpovědětVymazatSlíbit to nemůžu, ale budu se snažit! (I když to tedy asi nebudou každý týden recepty - vždyť je tolik jiných banalit, které mohou inspirovat! :-D )
OdpovědětVymazatVelice inspirující pamlsek:-)
OdpovědětVymazatDíky za recept.