Před lety jsem tlumočila jednomu Australanovi a doprovázela ho na schůzku na Praze 4. Když jsme se vraceli metrem zpátky do centra, na stanici I. P. Pavlova mu tak zvláštně zazářily oči. „Pavlova?“ Přikývla jsem. Jo. I. P. Pavlova. „Pavlova – jako ta primabalerína? Pavlovu miluju! Hlavně na vánoce!“ Zablekotala jsem něco v tom smyslu, že to bude spíš podle podle toho ruského vědce, jak pracoval s těmi psy. Podmíněné reflexy a tak. O tajích českého skloňování a koncovce -a v mužském příjmení ve druhém pádu jednotného čísla jsem pomlčela.
Vrtalo mi to ale hlavou. Že by nějaká australská vánoční tradice? U nás máme Mrazíka a v Austrálii dávají nějaký film o slavné ruské baletce? Jen ta reakce na jméno Pavlova mě zarazila. Nic bych za to nedala, ale měla jsem pocit, že se mu snad udělala i slina v koutku úst. Ta Pavlovová tam musí mít teda děsnej kult, když po ní chlapi tak slintaj'. Vždyť už je navíc pěkných pár desítek let mrtvá!
Byla jsem zvědavá, jak to s tou Pavlovovou jakožto idolem australských vánoc je. Stačila tři klíčová slova ve vyhledávači: Australia, Christmas, Pavlova, a můj omyl se rázem vysvětlil.
Ruská primabalerína Anna Pavlovová se vydala ve dvacátých letech minulého století na turné po Austrálii a Novém Zélandu. Na její počest byl během jejího pobytu připraven speciální dezert, lehounký jako peříčko, vhodný i pro striktní dietní režim baletky: pusinkový korpus potřený šlehačkou a bohatě nazdobený ovocem – dnes známý jako dort Pavlova. Přestože se dodnes Austrálie a Nový Zéland dohadují, kdo ho vlastně vymyslel a kde, nemění to nic na tom, že to je jeden z oblíbených slavnostních zákusků v těchto končinách, například o vánocích.
Ruská primabalerína Anna Pavlovová se vydala ve dvacátých letech minulého století na turné po Austrálii a Novém Zélandu. Na její počest byl během jejího pobytu připraven speciální dezert, lehounký jako peříčko, vhodný i pro striktní dietní režim baletky: pusinkový korpus potřený šlehačkou a bohatě nazdobený ovocem – dnes známý jako dort Pavlova. Přestože se dodnes Austrálie a Nový Zéland dohadují, kdo ho vlastně vymyslel a kde, nemění to nic na tom, že to je jeden z oblíbených slavnostních zákusků v těchto končinách, například o vánocích.
Člověk se holt pořád něco učí. Třeba že Pavlov není Pavlova a Pavlova nemusí být to samé jako Pavlovová. A že dort Pavlova je absolutně fantastický. Celoročně.
Od mého příběhu s Australanem uplynulo už pěkných pár let, ale vzpomenu si na něj pokaždé, kdy projíždím stanicí I. P. Pavlova. A věřte tomu nebo ne, při pohledu na slovo Pavlova cítím, jak mi začínají zářit oči a v koutku úst se mi tvoří taková malá, maličká kapička.
3 bílky
150 g cukru
1 lžíce škrobu
1 lžička octa
1 šlehačka
ovoce na ozdobení
Vyšlehejte bílky a postupně přidávejte cukr. Do vzniklé hmoty vmíchejte škrob a ocet.
Na pečící papír vyznačte kruh o průměru přibližně 20 cm a rozetřete do něj pusinkovou hmotu. Pečte na 125° C přibližně hodinu.
Na korpus navršte ušlehanou šlehačku a ozdobte ovocem. Oblíbené jsou kombinace kyselého a sladkého ovoce, například jahod a kiwi.
(Vnitřek korpusu nemá být křupavý, jak to známe z pusinek, ale žvýkačkovitě gumový - proto se do hmoty přidává škrob a ocet. Pokud tuto gumovitost nesnášíte, udělejte korpus jen z bílků a cukru.
Protože porcování Pavlovy nevypadá dvakrát vábně, dají se místo jednoho velkého dortu udělat jednotlivé minidorty. Dobu pečení pak zkraťte na přibližně 35 minut.)
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Vyšlehejte bílky a postupně přidávejte cukr. Do vzniklé hmoty vmíchejte škrob a ocet.
Na pečící papír vyznačte kruh o průměru přibližně 20 cm a rozetřete do něj pusinkovou hmotu. Pečte na 125° C přibližně hodinu.
Na korpus navršte ušlehanou šlehačku a ozdobte ovocem. Oblíbené jsou kombinace kyselého a sladkého ovoce, například jahod a kiwi.
(Vnitřek korpusu nemá být křupavý, jak to známe z pusinek, ale žvýkačkovitě gumový - proto se do hmoty přidává škrob a ocet. Pokud tuto gumovitost nesnášíte, udělejte korpus jen z bílků a cukru.
Protože porcování Pavlovy nevypadá dvakrát vábně, dají se místo jednoho velkého dortu udělat jednotlivé minidorty. Dobu pečení pak zkraťte na přibližně 35 minut.)
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
0 komentářů