Bon appétit

Čím jsem starší, tím víc mě na mých cestách místo muzeí a památek zajímá místní jídlo, ať už tradiční nebo prostě něco neobvyklého. Vše se snažím i fotograficky zadokumentovávat, což není vždycky jednoduché, hlavně když člověk nechce působit jako ten nejprofláklejší turista. Tady je pár úlovků:


Paříž. Crème brûlée podávaný v kavárně Deux Moulins, kde pracovala Amélie Poulainová.

Paříž. Vepřové na švestkách s bramborovou kaší v restuaraci Vin des Pyrénées, rue Bautreillis 25, nedaleko domu, v němž zemřel Jim Morrison. V restauraci prý povečeřel i v předvečer své smrti.

Paříž. Údajně nejlepší falafel ve městě z podniku L’As du Falafel
v rue des Rosiers. Neskutečně flirtující prodavači.

Paříž. Slaná palačinka v Créperie Suzette v rue des Francs
Bourgeois 24.

Londýn. Indické sladkosti koupené v Brick Lane (zadokumentováno až po spravedlivém rozdělení na třetiny a téměř naprosté konzumaci jednoho druhu).

Londýn. Anglická vařená snídaně. Za zvláštní povšimnutí stojí vejce natvrdo, válející se i se skořápkou ve fazolích.

Ostřihom. Maková panenka. Pardon, maková zmrzlina.

Prague Food Festival. Steak z anguse, Radisson SAS.

Prague Food Festival. Mladý kohoutek na Pinot vinné omáčce
s čerstvými hrozny a pasírovaným pórkovým bramborem, Francouzská restaurace, Obecní dům.

Prague Food Festival. Rizoto s černými lanýži a šalotkovou omáčkou, Square.

Sicílie. Grilovaný mečoun s grilovanou zeleninou z Palerma.

Sicílie. Místní fast food, vlevo sicilská specialita arancine.

Sicílie. Typický sicilský dezert cassata, neskutečně sladký!

Srbsko. Ať už to vypadá, jak chce, je to burek se sýrem z Bujanovac. Nekonzumovat na ulici, pokud se nechcete společensky znemožnit!

Srbsko. Čevaby a džigerica (kuřecí játra ve slanině) z restaurace Morava ve Vranje.

Srbsko. Pljeskavica aneb srbský hamburger z bufáče ve Vranje.

Makedonie. Makedonský salát a grilovaná paprika plněná sýrem
z restaurace Makedonský dům ve Skopje.

Makedonie. Zapečené maso s opečenými brambory z restuarace Makedonský dům ve Skopje.

2 komentářů
  1. v bujanovci sem byl asi 5 krat a vsechno jidlo je tam uzasny sem napul albanec napul cech a blizko bujanovce mame barak

    OdpovědětVymazat
  2. Jestli svět není malý! Škoda, že jsem v Bujanovci nevyzkoušela jídel víc, ale bohužel jsem si tam připadala tak trochu jako dvouhlavé tele. Asi bych tam musela být déle a zvyknout si na ty všudypřítomné pohledy, zejména když jsem byla venku sama... :-)

    OdpovědětVymazat