Na dnešním receptu se ukáže, jaký skluz mám s editací fotek.
Semlor jsou švédské vdolky plněné marcipánovou pastou a šlehačkou, které jsou velice oblíbené přes zimu a tradičně se jedí na masopustní úterý. Jejich příprava není nikterak složitá; pokud doma nebudete mít mandlovou pastu/marcipán a šlehačku, nezoufejte. Vdolky jsou vynikající i samotné nebo rozkrojené a potřené marmeládou. Jejich kouzlo tkví v jediné ingredienci: voňavém kardamomu.
500 g polohrubé mouky
75 g rozpuštěného másla
250 ml mléka
sůl
50 g cukru
1 vejce
1 lžička mletého kardamomu
0,5 balíčku sušeného droždí
200 g mandlové pasty
250 ml smetany ke šlehání
Z mléka, droždí a trochy cukru udělejte kvásek.
Z mouky, mléka, másla, cukru, kvásku, kardamomu a soli vypracujte těsto (pozor, ať v počáteční fázi nepřijde kvásek do přímého styku se solí!) a nechte ho v teple kynout přibližně hodinu - tou dobou by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Předehřejte trouhu na 225°C
Vykynuté těsto rozdělte na 10-12 kousků, vytvarujte z nich koule a dejte na plech (potřený tukem/vyložený pečicím papírem). Semlor nechte další půl hodinu odpočinout a poté pečte přibližně 10 minut.
Vychladlé semlor rozkrojte, vydlabejte spodní část a drobky smíchejte s mandlovou pastou. Touto směsí pak spodní část naplňte, ozdobte šlehačkou, přiklopte horní část a vdolek pocukrujte.
Sweettoothday si dává ode dneška blíže nespecifikovanou pauzu. V poslední době se mi v počítači hromadí složky s fotkami, které je třeba probrat a editovat - a na to potřebuji čas. Kromě toho je na čas náročná i výroba Ingmarů. A v neposlední řadě potřebuji čas a klid si promyslet, kam s fotkami jídel dál: cítím, že takto bych mohla pokračovat do aleluja, pořád to samé. Potřebuji se zkrátka někam posunout. A doufám, že ti, kteří mě dosud tady na blogu sledovali, mi i nadále zachovají věrnost. :-)
to vyzerá fantasticky!!! recept hneď ukladám:-)
OdpovědětVymazatA kdy jsou nejlepší? Musí se jíst první den, nebo jsou dobré i další? Úžasné fotky;) tenhle blog je senzační a já přízeň rozhodně zachovám
OdpovědětVymazatU nás vydržely jen do druhého dne, tak nedovedu odpovědět... :-) Ale určitě není problém udělat osvědčené kynuté těsto, které vydrží více dnů, a přidat do něj kardamom. Takhle jsem letos na Velikonoce udělala jidáše i mazanec - sice netradiční chuť, ale vše bylo vysoce jedlé (opět otestováno na mém ultrakonzervativním otci, který měl místo původně zamýšleného jidáše rovnou tři...)
OdpovědětVymazatTak nejak jsem pocitala, ze tu najdu jidase, ale tohle vypada taky skvele. Mame rozectene nejake svedske spisovatele a zakousnout k nim neco svedskeho by nebylo od veci :-) Diky za napad.
OdpovědětVymazatDoufam, ze brzy najdes nejakou inspiraci, budu se tesit na dalsi clanky :-)
Eva
Já se těším hlavně na Ingmary :-) A přízeň určitě zachovám!
OdpovědětVymazat