Protože opravdu nesnáším rozdělaná balení potravin, která se v nestřežený okamžik v šuplíku se zásobami převrátí, vysypou a vytvářejí jakýsi Eintopf nasucho, namočila jsem na pučálku plných 500 g hrachu. Tak třetinu jsem použila k původnímu záměru a ze zbývajících dvou třetin jsem udělala hrachovou polévku.
Je celkem výhodné, že hrachu trvá několik dnů, než naklíčí - to mi dalo dostatek času, abych si promyslela, jak tu hrachovku uvařit. Za normálních okolností bych ji udělala s uzeným, jenže půst znamená postit se od masa teplokrevných zvířat. Uzené tentokrát ne-e.
Možná bych tam mohla přidat tofu, napadlo mě. Jenže když mi v sámošce sklouzlo oko na uzený tempeh, bylo rozhodnuto. Předci by se asi divili, čím tu postní hrachovku vylepšuju, ale proč se koneckonců minulostí jen neinspirovat?
Vařeno naprosto od oka.naklíčený hrách
uzený tempeh
kousek másla
2-3 lžíce hladké mouky
sůl
majoránka
voda
Z hladké mouky a másla udělejte jíšku, rozřeďte vodou a povařte.
Přidejte hrách a vařte do změknutí.
Po vychladnutí rozmixujte. Nalijte zpět do hrnce a ochuťte solí a majoránkou.
Tempeh nakrájejte na kousky, vložte do polévky a vše prohřejte.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Naprostá rychlopolévka. Naklíčený hrách nepotřeboval ani příliš dlouhou dobu na uvaření.
Kdo snášní česnek, samozřejmě ho přidá!
Protože jsem vegetariánka, uzený tempeh znám, a hrachová polévka je naprosto úžasná.:-)Lucie Ufa
OdpovědětVymazatJá polévkám obecně moc nedám, a když už, tak jen těm hustým - teď jsem jich ale vařila tolik, co snad za poslední rok dohromady ne, a opravdu mě bavilo hledat recepty a zkoušet nové či pozapomenuté chutě!
OdpovědětVymazat