Kdo ještě nepekl chačapuri...?
Tato gruzínská sýrová placka je hit už několik posledních let, především díky karlínské Polévkárně. Ještě dříve jsem si receptu všimla na blogu u Františka Kostlána, který představil pár receptů z uprchlické kuchařky. A protože z vlastní zkušenosti vím, že recepty žen, které v České republice hledají azyl, bývají nesmírně zajímavé, použila jsem jeden z receptů firmy Ethnocatering, která se na pokrmy ze zemí azylantů specializuje.
Napadlo mě, že skvělým doplňkem k chačapuri může být salát, třeba z pečené řepy. Nic složitého, jen pečená řepa, římský salát a balsamico.
A jarní víkendová svačino-večeře byla na světě!A co vy a chačapuri? Také jste se tak zamilovali jako já?
Chačapuri
Těsto:
500 g hladké mouky
půl balíčku droždí
500 ml mléka - zřejmě překlep a má se použít 250 ml...
1 vejce
70 g rozpuštěného másla
sůl
lžička cukru
Náplň:
200 g balkánského sýra
200 g mozzarely
1 bílek
žloutek na potření
Z části teplého mléka, droždí a cukru udělejte kvásek. Do mísy nasypte cukr, přidejte vejce, máslo, kvásek a naposledy sůl a vypracujte těsto. Nechte ho vykynout (přibližně hodinu).
Mezitím nastrouhejte oba druhy sýra a smíchejte s bílkem.
Těsto rozdělte na dvě poloviny, každou vyválejte na větší kruh, doprostřed dejte náplně. Okraje přetáhněte doprostřed a přimáčkněte dohromady. Znovu rozválejte a přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
Potřete žloutkem a dejte péct přibližně na 10 minut na 250° C (do lehkého zhnědnutí).
Pečená řepa:
Řepu vydrhněte kartáčkem, vložte na čtverec alobalu a důkladně zabalte. Uložte na plech a pečte 2 hodiny na 200° C (po této době vyzkoušejte, jestli je řepa opravdu měkká, a dobu pečení případně prodlužte). Po zchladnutí rozbalte alobal a řepu oloupejte (pozor, velice barví!). Konzumujte jen tak, s kozím sýrem či jako součást salátu.
Vážně 500 ml mléka? Těsto bylo strašně řídké, tak jsem z něj nakonec musela usmažit lívance:) Bude další pokus a mléka dám tak třetinu, uvidíme, zda se zadaří lépe...
OdpovědětVymazatRecept jsem zkopirovala z Ethnocateringu, ale máte pravdu, že jsem přidávala mouku... Zkusim to v receptu opravit.
OdpovědětVymazat