Když se v obchodech objeví granátová jablka, je to jasné znamení toho, že mé narozeniny jsou už za rohem. Letos jsem sice ze svých oslav-neoslav vynechala jednohubky ozdobené právě zrníčky granátového jablka, ale na Kocourkův narozeninový cheesecake jsem zakoupila jablka rovnou dvě. A takhle to dopadlo.
Korpus:
200 g polohrubé mouky
125 g másla
30 g hnědého cukru
1 vejce
Krém:
900 g krémového sýra
100 g cukru
3 vejce
60 g kysané smetany
vanilka
citronová kůra
Horní vrstva krému:
120 g kysané smetany
30 g cukru
vanilka
Poleva:
šťáva z jednoho granátového jablka
30 g cukru
1 lžíce škrobu
šťáva z jednoho citronu
zrníčka z jednoho granátového jablka na ozdobu
Z ingrediencí na korupus vypracujte rychle těsto a vyložte jím formu (i po stranách). Dejte alespoň na půl hodiny do lednice.
Připravte krém: vyšlehete vejce s cukrem, vmíchejte krémový sýr, kysanou smetanu a vanilku s citronovou kůrou. Krém nalijte na korpus, několikrát formou poklepejte o pracovní desku, aby se z krému dostal vzduch, a dejte péct přibližně na hodinu na 170° C. (Pokud nechcete, aby byl povrch nahnědlý, pečte cheesecake ve vodní lázni.)
Zatímco se cheesecake peče, připravte si vrchní vrstvu krému smícháním kysané smetany, cukru a smetany. Jakmile je cheesecake upečený, polijte ho a dejte zapéct na dalších 10 minut.
Dort nechte vychladnout a dejte na další 4 hodiny, nejlépe ale přes noc, do lednice.
V malém kastrolku smíchejte šťávu z granátového jablka (rozmačkejte zrníčka a přeceďte - jen se připravte na kapky šťávy úplně všude), citronovou šťávu, cukr a škrob a povařte do zhoustnutí.
Před podáváním posypte cheesecake zrníčky granátového jablka a zalijte sirupem.
Ty bláho. Letos jsem do cheesecaků naprosot zamilovala, na oslavy narozenin už prakticky nepeču nic jiného, takže tuhle variantu určitě vyzkouším. Křupavé těsto, krémová náplňa šťavnatá poleva z grantávoých jablíček = božská mana!
OdpovědětVymazatach boze!
OdpovědětVymazatmňáám...všechno nejlepší k narozeninám, moje mě čekají za něco málo přes týden a už si lámu hlavu s dobrotami:D tohle je lákavý tip(loni jsem si udělala jahodový cheesecake a slavil úspěch, takže...:D)
OdpovědětVymazatupečeno, snězeno :)
OdpovědětVymazatpan fotograf nám k tomu kibicoval (počkej, ještě to tam nedávej, já si to vyfotím), nejvíc se mu líbilo jablko. nicméně fotky z pečení asi uvidíme až za rok :D.
Veronika
tak to je boží :-). hledala jsem inspiraci na mini cheesecakes, co budu péct zítra, a tohle vypadá skvěle. granátová jablka nakoupena B-)
OdpovědětVymazat