Jahodová sezóna je v plném proudu a já mám chuť experimentovat. Protože jsem věděla, že jeden z moučníků bude spíše těžší (ne na přípravu, ale kaloricky), udělala jsem z části úrody jednoduchou pěnu. Původní recept jsem našla ve švédské kuchařce, kde se jako ovocná složka použily maliny, ale z jahod chutná také dobře. Zastávám názor, že recepty se nemusí rigidně dodržovat, stačí se jimi inspirovat!
Jako druhý jahodový moučník jsem plánovala dekonstruované jahodové "tiramisu". Uvozovky píšu kvůli puristům, kteří by snad pyskovali, že jaképak tiramisu, když tam není káva a likér a kakao. Ba co víc, nejsou tam ani cukrářské piškoty! Snaha byla, leč v Bille (v Praze) je neměli a já byla líná je jít shánět jinam.
Poznámka a vysvětlení pro ty, co se pozastavují nad tím, že se v Čechách dělá tiramisu z dětských piškotů a pomazánkového másla: zkoušeli jste někdy sehnat cukrářské piškoty a mascarpone na maloměstě? Já ano a úspěšná jsem nebyla. Zato jsem si mohla vybrat mezi dvěma druhy dětských piškotů a pomazánkového másla měli jeden regál. Já se nedivím, že to lidi patlají z náhražek, protože originál je zkrátka nesehnatelný... Mor na supermarkety, které by mohly povědomí lidí zlepšit, ale nedělají to!
Ovocná pěna:
200 g ovoce (jahod, malin, ...)
3 plátky želatiny
3 + 3 lžíce cukru
1,5 lžíce vody
2 vejce
100 ml šlehačky
Ovoce povařte s 3 lžícemi cukru a vodou, můžete ho vidličkou ještě rozmačkat.
Vejce vyšlehejte se zbývajícícmi 3 lžícemi cukru. Smíchejte s rozvařeným ovocem a povařte za stálého míchání.
Podle návodu nechte nabobtnat želatinu. Poté ji vmíchejte do výše uvedené směsi a přidejte ušlehanou šlehačku.
Dejte do lednice ztuhnout (přibližně 2 hodiny).
Jahodové "tiramisu"
1,5 litru jahod
krupicový cukr podle chuti
1 láhev vína - něco sladšího, například muškát moravský (já použila Tokaj, což už je možná trochu extrém)
1 kg mascarpone
80 g cukru
2 balení cukrářských piškotů
vanilka
Půl litru jahod nechte na ozdobu, jeden litr nakrájejte na plátky. Vložte do mísy, zasypte krupicovým cukrem a polijte trochou vína. Nechte macerovat 15 minut.
Mascarpone vymíchejte s cukrem a vanilkou.
Do misky nalijte víno a namáčejte v něm piškoty, které poté vyrovnejte do formy.
Jakmile máte dno pokryté piškoty, rozetřete na ně poloviny mascarpone a navrch dejte jahody.
Na jahody narovnejte další vrstvu piškotů namočených ve víně.
Jako horní vrstva přijde druhá polovina mascarpone.
Nechte vychladit 6 hodin, před podáváním ozdobte jahodami, které jste si odložili na začátku.
Poznámka: Tento recept je převzatý z New York Times.
já osobně jsem zastánce ryze české tiramisu. mascarpone je na mě zbytečně sladké a drahé a cukrářské piškoty namáčené v kávě se pak přemění v podivný blemcák, který mi taky moc nejede. u nás se dělá "tiramisu" z lučiny a dětských piškotů a chutná mi to mnohem víc než italský originál.
OdpovědětVymazatA nemělo by se správně tiramisu dělat z piškotu, který si sami upečete? Protože souhlasím, že cukrářské piškoty jsou ble.
OdpovědětVymazatNeda mi nereagovat na Sarkin komentar: "mascarpone zbytecne sladke" ???..ved mascarpone je bez cukru...takze moc nechapem...a ja nerozlisujem ceske ci "origos" tiramisu,hlavne nech je chutne..lebo jedla som uz parkrat aj nevydarene "origos so vsetkym sudy" :(..a krasne fotky opat:))
OdpovědětVymazatta pěna vypadá zajímavě...teď se můžu ujíst mousse au chocolat a jahod máme mraky...to si říká o vyzkoušení:)
OdpovědětVymazatCopak na malém městě:c)
OdpovědětVymazatPraha, Chodov, hypermarket Albert:
"Dobrý den, dobrá ženo, kde bych tu našla sýr Philadelphia?"
"Jó, to my vůbec nemáme. My to neberem. ... Voni lidi se po tom hodně ptaj. Ale my to neberem."
Tož tak.