Poznámka na úvod: Ještě dneska zde najdete recept na sladkost, od příštího týdne se budu snažit přijít s - mnohdy pozapomenutými - recepty na postní jídla.
Jedno jméno, dva dezerty, jedna sklenice ostružinového kompotu.
Jak voní Berlín? Po polyesteru, odpadcích a stáncích s kebabem v Neuköllnu, soláriích a McDonaldech v Reinickendorfu, obchodech s obuví v Mitte, penězích a mýdlu v Charlottenburgu. Alespoň podle Sissel Tolaasové a jejího parfému Northsoutheastwest.
Jedno jméno, dva dezerty, jedna sklenice ostružinového kompotu.
Jak voní Berlín? Po polyesteru, odpadcích a stáncích s kebabem v Neuköllnu, soláriích a McDonaldech v Reinickendorfu, obchodech s obuví v Mitte, penězích a mýdlu v Charlottenburgu. Alespoň podle Sissel Tolaasové a jejího parfému Northsoutheastwest.
Jak voní berlínský vzduch? Po citrónech a mandlích. Soudím tak podle dvou dezertů, které nesou shodný název: Berliner Luft.
Ono to bývá s názvy jídel vůbec ošemetné. Pamatuji se, jak jsem jednou vedla hovor, v němž se mi můj protějšek přiznal, že má moc rád dunajské vlny, já jsem přitakala, že to jo, dunajské vlny jsou vynikající, to vše do doby, než bylo zmíněno jakési ovoce v tom moučníku, což mi tam tedy vůbec nesedělo, až se ukázalo, že tamty dunajské vlny jsou úplně jiné než ty moje. Velkou roli mohou hrát rodinné tradice - takhle jsem třeba jednou zjistila, že pod názvem španělské ptáčky se v jedné rodině vaří vepřové závitky ve smetanové omáčce s knedlíkem. Pak zkuste někoho s podobnými zvyklostmi pozvat na španělské ptáčky: bude koukat jako puk, co jste mu to naservírovali.
A tak když si budete chtít dát "berlínský vzduch", nedivte se, že se mohou objevit před vámi na talíři dva diametrálně rozdílné moučníky. Buď nadýchaná pěna s nádechem citronu, nebo dort s náplní ze šlehačky a ovoce a vrstvou z pusinkové hmoty posypané mandlemi...
Berliner Luft (pěna)
3 vejce
šťáva z jednoho citronu
110 g cukru
3 plátky želatiny
120 ml šlehačky
Žloutky, citronovou šťávu a 60 g cukru míchejte na mírném plameni do zhoustnutí.
Želatinu namočte do vody a poté přidejte ke žloutkové hmotě.
Z bílků a 25 g cukru vyšlehejte sníh.
Šlehačku vyšlehejte se zbývajícími 25 g cukru.
Žloutkovou hmotu, sníh a šlehačku opatrně spojte, dejte do misek a nechte vychladit.
Podávejte s ovocem, nejlépe s malinami.
Vzhledem k použití tepelně nezpracovaných bílků je třeba zásadně použít čerstvá vejce!
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Berliner Luft (dort)
Těsto:
4 žloutky
100 g másla
100 g cukru
125 g polohrubé mouky
půl balíčku prášku do pečiva
Sníh:
4 bílky
200 g cukru
1 vanilkový cukr
přibližně 50 g mandlových lupínků
Náplň:
300 ml šlehačky
(ztužovač šlehačky)
ovoce
Máslo vyšlehejte s cukrem, po jednom zašlejete žloutky. Přidejte mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijte do dvou stejně velkých dortových forem.
Z bílků, cukru a vanilkového cukru vyšlehejte sníh a rovnoměrně ho rozdělte na těsto.
Posypte mandlovými lupínky a pečte přibližne 20 minut na 175° C. Nechte vystydnout.
Vyšlehete šlehačku (připadně se ztužovačem). Rozetřete ji na jeden z upečených plátů, posypte ovocem a přiklopte druhý plát.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Tento dort je nejlepší konzumovat ten samý den po upečení, jinak pusinková hmota natáhne vlhkost ze šlehačky a nebude už křupavá.
Na mě osobně byl dort celkem dost sladký, přiště bych ubrala cukr v korpusu.
Ovoce můžete použít čerstvé i kompotované, doporučila bych kyselejší druhy, které jdou dobře ke sladké pusinkové hmotě.
Protože nemám dvě stejné dortové formy - a také proto, že se menší věci fotí lépe, udělala jsem korpus do formiček na tartaletky. Z uvedené dávky jich bylo osm, tedy čtyři dortíčky.
Berliner Luft (pěna)
3 vejce
šťáva z jednoho citronu
110 g cukru
3 plátky želatiny
120 ml šlehačky
Žloutky, citronovou šťávu a 60 g cukru míchejte na mírném plameni do zhoustnutí.
Želatinu namočte do vody a poté přidejte ke žloutkové hmotě.
Z bílků a 25 g cukru vyšlehejte sníh.
Šlehačku vyšlehejte se zbývajícími 25 g cukru.
Žloutkovou hmotu, sníh a šlehačku opatrně spojte, dejte do misek a nechte vychladit.
Podávejte s ovocem, nejlépe s malinami.
Vzhledem k použití tepelně nezpracovaných bílků je třeba zásadně použít čerstvá vejce!
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Berliner Luft (dort)
Těsto:
4 žloutky
100 g másla
100 g cukru
125 g polohrubé mouky
půl balíčku prášku do pečiva
Sníh:
4 bílky
200 g cukru
1 vanilkový cukr
přibližně 50 g mandlových lupínků
Náplň:
300 ml šlehačky
(ztužovač šlehačky)
ovoce
Máslo vyšlehejte s cukrem, po jednom zašlejete žloutky. Přidejte mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijte do dvou stejně velkých dortových forem.
Z bílků, cukru a vanilkového cukru vyšlehejte sníh a rovnoměrně ho rozdělte na těsto.
Posypte mandlovými lupínky a pečte přibližne 20 minut na 175° C. Nechte vystydnout.
Vyšlehete šlehačku (připadně se ztužovačem). Rozetřete ji na jeden z upečených plátů, posypte ovocem a přiklopte druhý plát.
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
Tento dort je nejlepší konzumovat ten samý den po upečení, jinak pusinková hmota natáhne vlhkost ze šlehačky a nebude už křupavá.
Na mě osobně byl dort celkem dost sladký, přiště bych ubrala cukr v korpusu.
Ovoce můžete použít čerstvé i kompotované, doporučila bych kyselejší druhy, které jdou dobře ke sladké pusinkové hmotě.
Protože nemám dvě stejné dortové formy - a také proto, že se menší věci fotí lépe, udělala jsem korpus do formiček na tartaletky. Z uvedené dávky jich bylo osm, tedy čtyři dortíčky.
Ta prvni fotka se mi moc libi :-)
OdpovědětVymazat