• Home
  • O mně
    • Rozhovor Generace 21
    • Rozhovor Fler Mag
    • Ona Dnes
    • Rozhovor na blogu Lenky Veverkové
  • Recepty
    • Sladká jídla
    • Slaná jídla
  • Kurzy

inspiromat banalit

Je tady další termín kurzu pletení pro začátečníky! Kdo si touží vyzkoušet naprosté základy a strávit při tom příjemných několik hodin nad kávou či čajem ve společnosti dalších dam (či možná i pánů...?), může se přihlásit na stránkách Ateliéru KK.

Sejdeme se 28. března v Ateliéru KK v Poděbradech - oproti minule jsme workshop trochu prodloužili a budeme se zápasu s hladce a obrace věnovat plné tři hodiny!

Malá obrazová ochutnávka z minulého workshopu:

Při pohledu na dnešní příspěvek si říkám, že jsem si měla dát jako novoroční předsevzetí, že budu dokumentovat vše, co jsem upletla a ušila, co nejdříve po dokončení. Nebo alespoň v příslušné sezóně.

Tenhle svetr jsem totiž upletla a nosila už loni v létě. 

Jako asi každý účastník Shetland Wool Weeku jsem se vracela domů s kufrem plným vlny. Celkem na tři svetry plus dvě klubíčka, která jsme i s návodem na šálu dostali jako dárek po návštěvě továrny Jamieson's of Shetland.

Začínám napravovat resty tady na blogu a jako první ukážu šálu a čepici,které jsem dokončila před více než pěti měsíci.
Když jsem začala mapovat svůj pletařský vývoj a dávat sem fotky svetrů, které jsem vyrobila, ozvalo se mi v diskusi nebo mailem pár lidí s dotazem, jestli bych jim něco neupletla. Vždycky jsem odmítla se slovy, že je mnohem lepší, když se naučí plést a vyrobí si něco sami. Taková hraběcí rada, já vím.

Ono to je ale u pletení tak: naprosto nejdražší položkou pletení je čas. U materiálu si můžete vybrat, jestli levný akryl, středně drahou vlnu nebo luxusní materiál, zkrátka podle toho, jaký je momentální stav vaší peněženky nebo jak moc chcete experimentovat s přízí. Ale práce a čas u ní strávený neobalamutíte. Nemůžu si říct: tak, a tenhle svetr udělám jen za dvacet hodin, i když normálně bych potřebovala osmdesát. Ten čas u ručního pletení musíte odsedět.

Samozřejmě mohu uplést svetr, vzít si symbolickou tisícovku za práci a pak v duchu přepočítávat, že jsem si za hodinu pletení vydělala krásných patnáct korun. Nebo si nechat práci zaplatit a vypadat jako nanažranec, který chce na zákazníkovi trhnout majlant (příklad: chci stovku na hodinu, výroba svetru trvá osmdesát hodin = osm tisíc za práci).

Proto když jsem dostala před Vánoci nabídku na spolupráci s poděbradským Ateliérem KK na lektorování kurzu ručních prací, vzpomněla jsem si na svou hraběcí radu a přišla s nápadem workshopu pletení pro úplné začátečníky. Kurz bude trvat dvě a půl hodiny a jeho největší ambicí je naučit ty, kdo v životě nedrželi jehlice v ruce, naprosté základy: hladce a obrace, jak se nahazuje a jak se ukončuje práce plus ukázat pár výrobků z různých materiálů a něco si k nim povědět. Po této úvodní hodině asi ještě nezvládnete svetr se skandinávským vzorem, ale budete si moci troufnout třeba na rovnou šálu s plastickým vzorem nebo klidně i na polštář.

Kurz se koná 7. února 2015 v Poděbradech na Riegerově náměstí (kterému místní neřeknou jinak než Rigrák), nanejvýš deset minut klidnou chůzí od nádraží. Vlaky z Prahy nebo Hradce Králové jezdí každou hodinu a v obou případech trvá cesta kolem 50 minut. Kurz končí kolem poledne, takže budete mít ještě celé odpoledne na procházku kolem Labe a po kolonádě, ochutnání poděbradky a lázeňských oplatků a třeba si dáte i mléčný koktejl v prodejně Milko u nádraží.

Přihlásit se můžete tady (kde najdete i další praktické informace) nebo mi napište na adresu dulique@centrum.cz. 

Budu se na vás těšit a pletení a ovcím zdar!


  • Starší příspěvky →
  • ← Novější příspěvky

O mně

Anna Bednaříková
Pletu, šiju, vařím, peču, fotím.

Facebook

Archiv

  • ▼  2018 (1)
    • ▼  srpna (1)
      • Jsem Rozlítaná
  • ►  2015 (14)
    • ►  září (2)
    • ►  července (2)
    • ►  května (2)
    • ►  dubna (3)
    • ►  března (1)
    • ►  února (2)
    • ►  ledna (2)
  • ►  2014 (41)
    • ►  prosince (1)
    • ►  listopadu (1)
    • ►  října (11)
    • ►  září (4)
    • ►  srpna (3)
    • ►  července (3)
    • ►  června (3)
    • ►  května (3)
    • ►  dubna (5)
    • ►  března (2)
    • ►  února (2)
    • ►  ledna (3)
  • ►  2013 (34)
    • ►  prosince (2)
    • ►  listopadu (3)
    • ►  října (3)
    • ►  září (6)
    • ►  srpna (1)
    • ►  července (1)
    • ►  června (4)
    • ►  května (2)
    • ►  dubna (4)
    • ►  března (3)
    • ►  února (3)
    • ►  ledna (2)
  • ►  2012 (43)
    • ►  prosince (5)
    • ►  listopadu (4)
    • ►  října (4)
    • ►  září (2)
    • ►  srpna (10)
    • ►  července (2)
    • ►  června (3)
    • ►  května (2)
    • ►  dubna (2)
    • ►  března (6)
    • ►  února (1)
    • ►  ledna (2)
  • ►  2011 (132)
    • ►  prosince (1)
    • ►  listopadu (5)
    • ►  října (7)
    • ►  září (6)
    • ►  srpna (16)
    • ►  července (17)
    • ►  června (10)
    • ►  května (30)
    • ►  dubna (13)
    • ►  března (9)
    • ►  února (7)
    • ►  ledna (11)
  • ►  2010 (157)
    • ►  prosince (18)
    • ►  listopadu (12)
    • ►  října (10)
    • ►  září (6)
    • ►  srpna (9)
    • ►  července (20)
    • ►  června (11)
    • ►  května (15)
    • ►  dubna (14)
    • ►  března (15)
    • ►  února (13)
    • ►  ledna (14)
  • ►  2009 (179)
    • ►  prosince (12)
    • ►  listopadu (15)
    • ►  října (11)
    • ►  září (11)
    • ►  srpna (14)
    • ►  července (23)
    • ►  června (21)
    • ►  května (20)
    • ►  dubna (14)
    • ►  března (12)
    • ►  února (11)
    • ►  ledna (15)
  • ►  2008 (109)
    • ►  prosince (18)
    • ►  listopadu (11)
    • ►  října (10)
    • ►  září (7)
    • ►  srpna (6)
    • ►  července (14)
    • ►  června (8)
    • ►  května (8)
    • ►  dubna (5)
    • ►  března (8)
    • ►  února (6)
    • ►  ledna (8)
  • ►  2007 (20)
    • ►  prosince (8)
    • ►  listopadu (5)
    • ►  října (7)

Rádi jste si přečetli

  • This is the end
    Autoři textů často používají takovou fintu na čtenáře: použijí nějaký přitažlivý nadpis, který ale - jak se později ukáže - je vlastně zcela...
  • Sweettoothday - švestkový koláč s perníkem
    Tak jestli jsem si myslela, že jsem se pro letošek s čerstvými švestkami už rozloučila, hluboce jsem se mýlila. Nechala jsem se přemluvit a ...
  • Sweettoothday - melasový koláč
    Na Vánoce jsem pekla pepparkakor, zůstala mi po něm v lednici takřka plná láhev zlatého sirupu. Na štědrovečerního kapra mi zůstala památ...
  • Sweettoothday - pepparkakor
    Jedna věc se musí obchodnímu domu IKEA nechat: není lepší propagace švédské kuchyně! Jen řekněte, kdo z vás nezná masové kuličky? Kdo z vás ...
  • Sweettoothday - cupcakes
    Jak stále neumím zacházet s cukrářským sáčkem (a ještě to drze přiznám). Jednoho dne jsem  potřebovala udělat fotku cupcakes. Takových těch...
  • Sweettoothday - švestkový clafoutis a sorbet
    Švestek se letos urodilo opravdu tolik, že po obligátním zavaření, napytlíkování a uložení do mrazáku a klasickém švestkovém koláč s droben...
  • Sweettoothday - srnčí hřbet/biskupský chlebíček
    Dneska bych vám chtěla představit tetu Růžu. Tedy ne moji tetu, tetu mojí mámy. Je to ta dáma vpravo, s hůlkou a epesními brýlemi (vlevo je ...
  • Já sobě: svetr Sáry Lundové
    Pletení a detektivky. Jde to k sobě? Vezměte si takovou slečnu Marplovou, ta bez pletení nedá ani ránu a nejeden případ rozlouskává něk...
  • Sweettoothday - pišingr
    Sweettoothday speciálně pro Yrenaisnu. Vždycky jsem si myslela, že pišingr je cosi jako piškot.  Z omylu mě vyvedla kamarádka, která Pischi...
  • Paths we walk
    Ostrava, Sokolská třída. Chodník před Vysokou školou báňskou se jmény absolventů. (12. 1. 2011) Tento zvyk jsem neznala, nevím, jestli to j...
  • Domovská stránka
Created by ThemeXpose. All Rights Reserved.