Sweettoothday speciálně pro Yrenaisnu.
Vždycky jsem si myslela, že pišingr je cosi jako piškot.
Z omylu mě vyvedla kamarádka, která Pischingrův dort zbožňuje. I vysvětlila mi, že pišingr se dělá z oplatek a čokoládového krému - v zásadě chutná podobně jako dort z tatranek.
Když si ho asi před dvěma lety nechala udělat k narozeninám, nabídla mi ho se slovy: "Dám ti k tomu nůž?". Ona je totiž s pišingrem taková potíž, že když se nechá uležet až moc, vafle pod vlivem krému změknou a stane se z nich celistvá pružná hmota, kterou horko těžko ukousnete. Pak se celkem šikne steakový nůž a vidlička.
Pamatujte na to.
6 kulatých oplatek
200 g másla
150 g čokolády
1 žloutek
120 g cukru
150 g lískových ořechů
150 g čokolády
80 g 100% tuku
Lískové ořechy pražte přibližně půl hodiny v troubě na 170° C. Oloupejte je a umelte.
Čokoládu rozpusťte v kastrolku s polovinou cukru a žloutkem. Nechte vychladnout.
Máslo vyšlehejte s cukrem a poté přidejte čokoládovou hmotu.
Krémem potřete pět oplatek, naskládejte je na sebe a navrch dejte poslední oplatku. Zatížené dejte do druhého dne do lednice.
Polijte polevou z čokolády a stoprocentního tuku. Polevu nechte ztuhnout při pokojové teplotě.
Pišingr doporučuji pouze těm, kdo opravdu milují čokoládu. Nevím, jestli to je tím, že jsem skoro celé prázdniny nepekla a omezila sladké, ale pišingr mi přišel tentokrát takřka nepoživatelný. Stěží jsem snědla polovinu zobrazené porce. (Zato Kocourek snědl čtyři kousky a nestěžoval si.)
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
RECEPT K VYTIŠTĚNÍ
vypadá úžasně, chystám se na něj a už alespoň vím jeho pravý název :)
OdpovědětVymazatCož mi připomíná, že jsem ani nezmínila původ jména dortu. ;-) Pišingr je počeštělý název podle tvůrce dortu cukráře Pischingera, recept se dá tedy vyhledat i pod heslem "Pischingerův dort" nebo německy "Pischinger-Torte".
OdpovědětVymazatdávám palec nahoru za aranžmá oříšků s čokoládou do pyramidy .. vypadá super. Jakub
OdpovědětVymazatHneď by som si zahryzol.
OdpovědětVymazatP.S. Pyramídovú fotku tiež chválim!
Slovo "pišingr" používala a používá moje babička. Nikdy jsem nevěděla, kdy použít termín sušenka, kdy oplatka a kdy právě pišingr. To poslední slovo mi v dětství připadalo staromódní a za babičku jsem se kvůli němu styděla. Podle fotek to vypadá, že pišingr je čokoládová tatranka, takže sušenka bude něco jako BeBe a oplatka asi lázeňská :-) To je teda pěkná věda... :-)
OdpovědětVymazat